29. lipnja 2009.

Kolač od riže

Ovaj recept koristim za ovomjesečni ulazak u igricu Ajme koliko nas je koju je osmislila monsoon. Ovog je mjeseca domaćica cosmo2503 koja je odabrala namirnicu - rižu.



Moram priznati da rižu koristim samo za paprike i sarme te samo ponekad za prilog uz gulaš, a razlog tome je što se svi moji ukučani bune da su nakon riže ubrzo ponovno gladni. Bilo mi je nekako prejednostavno sudjelovati sa receptom za sarme ili papriku. Tražila sam neki drugi recept i dobila ga od sestre te joj se ovim putem ujedno i zahvajujem :))

Seko pusice ti šaljem ;)



Sastojci:

15 dag riže
6 dl mlijeka
6 dag smeđeg šećera
5 dag badema na listiće
5 dag maslaca
1 jaje
korica od 1 limuna
20 dag čokolade s rižom





Priprema:

Rižu skuhati u mlijeku kojem ste dodali žlicu smeđeg šećera.

Kuhati dok mlijeko ne upije rižu u potpunosti.

Kad je gotovo maknuti sa štednjaka i dodati ostatak šećera te omekšali maslac.

Dobro promiješati i ostaviti da se ohladi.






U ohlađeno dodati umućeno jaje, limunovu koricu i bademe.

Tepsiju manjih dimenzija (ja sam pekla u 35 x 23 cm), obložiti papirom za pečenje pa u nju rasporediti smjesu od riže.

Peči 20 minuta na 200 st.C




Dok se peče, na pari otopiti čokoladu sa rižom neprekidno miješajući pa ju preliti na tek pečen kolač.

Kolač ohladiti pa rezati kao londonere ili na kocke.

Broj komentara: 9:

  1. Inače nisam ljubitelj riže u slatkim kombinacijama ali ovako s čokoladom s rižom mi je jako zanimljivo. Imam osjećaj da bi mi se ovo jako svidjelo! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. I like it a lot! Well done! yummm
    XO

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga snježana, zahvaljujem ti na učešću, a za originalnost i simpatičnost ovog recepta zaslužila si moju specijalnu nagradu.

    OdgovoriIzbriši
  4. isprobala...jako dobro

    OdgovoriIzbriši
  5. Imam recept za rižin kolač star nekih 40 (i više) godina. Ovaj je malo moderniziran bademima i preljevom od čokolade s rižom, pa ću ga svakako isprobati i u ovoj varijanti. Veliki sam ljubitelj ovog kolača. :-) Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši