14. kolovoza 2009.

Kroasan kifle

U blogerskoj igrici FBI Rukavice koju je pokrenula mamajac prijavljujem zadnji popravni i zaključujem službenu istragu bloga Minjina kuhinjica, a sa bloga ću još ponekad isprobati pokoji recept.



Isprobanim receptima sam do sada ustanovila da MinjaB piše točne i dovoljno jasne recepte koje sam za sada bez problema uspješno isprobala što me posebno raduje te ću se i dalje ponovno svraćati u Minjinu kuhinjicu :)



Ove kroasan kifle su me oduševile, svidjele su se i mojim ukućanima te ostaju posebno zapisane za ponovnu degustaciju :)



Za 24 komada kroasana veličine skoro šake potrebno je:
1 kg brašna
4 dag svježeg kvasca
3 žlice šećera
1 žličica soli
2.5 dl mlakog mlijeka
2.5 dl kiselog mlijeka (ja sam stavila kiselo vrhnje)
3 jaja

25 dag omekšalog margarina za premazivanje



Umijesiti tijesto i ostaviti ga da pokrivenog oko pola sata. Dignuto tijesto premijesiti i podijeliti na dva dijela. Točan način rada uz popratne slike pogledajte kod MinjeB u original receptu :) a ja ću ukratko najviše zbog sebe :P opisati postupak.



Svaki od dva dijela tijesta podijeliti na osam loptica koje treba razvaljati u krug veličine palačinke. Znači, osam loptica valjati jednu po jednu, bogato namazati margarinom, pokriti sljedećom razvaljanom, namazati i tu, pokriti trećom, namazati i tako do osme koju se ne maže.



Sad razvuči ovako složeno tijesto u krug veličine 40-50 cm i odrezati na 12 trokuta. Na svaki staviti marmeladu ili drugo punjenje po želji, zarolati u oblik kroasana i staviti na namaštenu tepsiju ili papir za pečenje. Nakon prvih 12 kroasana, cijeli postupak je potrebno ponoviti sa preostalih 8 loptica od kojih također izraditi još 12 kroasana.



Gotove kroasane ostaviti da se dižu za vrijeme dok se grije pećnica na 200 st.C ili 190 ako obje tepsije pečete zajedno kao ja uz pomoć ventilatora u pećnici.

Prije samog pećenja kroasane namazati žumancem, a pečene posuti šećerom u prahu.



Isti sam recept dobila davno od jedne starije gospođe na jednoj prezentaciji, do sad ga nisam isprobala jer mi se činio kompliciran, pa sam ga tako vremenom negdje i zametnula. Kroasani se ustvari dosta brzo naprave - važno je odlučit i krenut mijesit :).

Evo sad sam ga konačno isprobala i nije mi krivo, kroasana je 24, veliki su i zasitni, iako se kod mene sve brzo pojede, bili su nam za večeru i još ih je ostalo dovoljno svima za idući dan.

Broj komentara: 18:

  1. What delight, were the beautiful croissants
    kiss

    OdgovoriIzbriši
  2. pravila sam kroasana na ovakav način, ali po receptu od mignnone i baš mi se sviđa ova metoda... mogla bih probati i ove jer izgledaju odlično :)

    OdgovoriIzbriši
  3. super su ti ispali..draga ja jos uvjek imam problem s tvojim blogom u svezi č,š, ž :(

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala svima!
    Viki ne znam u čemu je problem, možda si namjestila neki drugi jezik kod sebe pa zato. Ja sam provjerila i na drugom komp otvoriti i potpuno je bilo u redu sa slovima.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kroasani su ti ispali savršeno :D
    Drago mi je da ti se sviđaju, a posebno tvojim ukućanima :)))
    Puno pozdrava....

    OdgovoriIzbriši
  6. Zahvaljujući Google prevoditelj može reći kako je lijepo, čestitam!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasno izgedaju! O kojem je ovdje brašnu riječ,glatkom?i dal ga treba prosijati? Koliko se otprilike mora mijesiti ovo tijesto,i može li se sve napraviti onim spiralnim nastavcima za tijesto sa el.mikserom?ne idu mi baš ta dizana tijesta...puno hvala na odgovoru....

    OdgovoriIzbriši
  8. Denis pozdrav! :) imam muža Denisa :)
    Što se tiće brašna glatko je, u biti se držim nekog nepisanog pravila da ukoliko ne piše oštro brašno znači da je glatko.
    Ja sva dizana tijesta radim spiralnim nastavkom el.miksera. Treba ga miksati kao i sva druga, ne znam vremenski, to se vidi kad je glatko i lagano se mijesi.
    Ove kroasan kifle su mi prvo izgledale komplicirane ali uopće nisu, brzo se uđe u štos, a rezultat je fantastičan, idući dan su fantastične također. Ja sam si i na posao nosila za marendu.
    Margarin ne treba topiti nego je dovoljno da je malo mekši, ja sam ga ostavila izvan hladnjaka par sati, zimi ga možda malo isjeckati pa kratko u mikrovalnu samo da se malo smekša.

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala ti,još me zanima dal se mora prosijati brašno?

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja ga nisam prosijala. Imaš link i na original recept, mislim da se ni tamo ne spominje da treba prosijati. Ja to obično preskočim ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Thx,počeo sam mikserom,stavio sam postepeno brašna,ali skužio sam da teško ide mikserom,jer ide čak kg brašna,pa sam nastavio rukama...kako sad neću stići sve napraviti zanima me da li mogu staviti tijesto u frižider do navečer,ili da ga ostavim vani par sati...pokrio bi ga sa prozirnom krpom i stavio u frižider,i navečer samo razvaljao i nastavio sa radom...ako može odgovor čim prije...thx

    OdgovoriIzbriši
  12. Sigurno može, neće biti problema da tijesto malo odstoji u frižideru, čak i tamo se poveća volumen.
    Ja miksam i 2 kg brašna, jadan moj mikser skoro je punoljetan, dobro se naradi :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvla ti na brzom odgovoru! Ma treba imati baš jako veliku posudu za to,inače sve leti van,a nekako mi je čudno sa tim metlicama,iako je lakše nego rukama,treba biti stručan da se tijesto napravi kako treba,već me sada strah kako će to sve ispasti,budem javio navečer. Da li je ih je bolje peći na većoj temperaturi pa kraće ili obrnuto?

    OdgovoriIzbriši
  14. Peći kako piše u receptu - ugrijati pećnicu na 200 i na toj temp. peći. Ja sam pekla na 190 jer sam stavila obje tepsije u isto vrijeme na dva nivoa jer imam ventilator.
    Meni ništa nikad ne leti van od brašna, prvo stavim brašno, kvasac i ostalo, miksam u sredini i dodajem tekućinu uz lagano miksanje prema suhom brašnu. Postupak izrade piše u najnovijem postu - kruh koji se trga ili u receptu za domaći kruh.
    Sretno! Za ovu uslugu bi trebala dobit bar tri kroasana kad budu pečeni :)))

    OdgovoriIzbriši
  15. Ajoj,pa ja sam krivo radio,ja sam prvo stavio tekuće sastojke,pa kvas sa mlijekom i na kraju brašno....gledao sam malo tvoj blog,malo od minje,tako je pisalo po rasporedu....sad me još više strah...
    ma ako uspiju,može i 5 kroasana...;)

    OdgovoriIzbriši
  16. Baš ajoj! Tijesto ko tijesto .. bit će ok i tako. Samo ti daj sliku pečenih na uvid !! Stavi sliku na coolinariku ili pošalji sliku na moj mail pa ju možda objavim ovdje :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Hmmm, zvuci lako uvijek, mozda ovaj vikend i probam...
    Nedavno sam probala i ove, vrlo su dobri! Za nas malo manje vjeste...

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=215309168480543&set=a.215309135147213.58711.137712286240232&type=1&theater

    OdgovoriIzbriši