23. ožujka 2013.

Pinca donuts – 3 u 1


Uskrs i slatka peciva tema je kojom se bavim do Uskrsa. Davno sam dobila kalup za donuts od moje drage Tine iz Slovenije ali ga još uvijek nisam isprobala. Pogled na krimi seriju potaknuo me na razmišljanje o mogućnosti pripreme donutsa - američke krafne ili „policijske krafne“ uz dodatak Dr. Oetker Mješavine dodataka i aroma za izradu Pince/Sirnice. Znala sam da neće biti problema jer se od tijesta za pincu mogu raditi i pržena slatka peciva.
Vrijeme je za isprobavanje J



Sastojci:

600 g brašna
1 omot Dr. Oetker Mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
20 g svježeg kvasca
150 g šećera
Naribana korica pola limuna
50 g omekšanog maslaca
2 jaja
1 žutanjak
2 žlice kiselog vrhnja
120 ml mlakog mlijeka
1 žlica ruma
 
50 g čokolade za kuhanje
25 g margarina
1 žličica ulja
Šarene mrvice
Šećer u prahu




Priprema:

U dublju zdjelu staviti prosijano brašno, dodati  Dr. Oetker Mješavinu dodataka za Pincu, šećer i limunovu koricu. U posebnom lončiću razmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i brašna (oduzeti od navedenih sastojaka) pa preliti sa 120 ml mlakog mlijeka te pustiti da naraste.

Maslac otopiti, umiješati u dio brašna, umiješati jaja i žutanjak. Kad je kvasac narastao umiješati ga u dio brašna bez jaja i maslaca pa postepeno sve zajedno sjediniti uz dodavanje vrhnja i ruma.

Tijesto oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti oko sat vremena da naraste. Kad je tijesto udvostručilo volumen premijesiti ga i razvaljati na debljinu od 5mm. Rezati kalupom za donuts ili krugove promjera 8 cm, pa unutar svakog manji krug  promjera 2 cm. Složiti prstene i male kružiće na kuhinjsku krpu, pokriti te ostaviti još dvadeset minuta da odmore.
 



Pržiti ih u dubokom ulju i to na nešto malo manje od srednje vatre po 2 minute svaku stranu. Čim jedna strana dobije zlatnu boju okrenuti da se prži druga strana. Gotove prvo staviti na ubrus kako bi upio moguće ostatke ulja zatim ih posuti šećerom ili umočiti gornjim dijelom u otopljenu čokoladu s margarinom i žličicom ulja. Ispržiti i male kružiće koji će biti simpatični poput bombončića.

 
Iako u Dr. Oetkerovoj mješavini dodataka ima i ruma, dodala sam ga kako bi tijesto prženjem upilo što manje masnoće. Umjesto ruma možete dodati rakije.

I na kraju moram napomenuti da sam već idući dan morala reprizirati pripremu donutsa jer su ovakvom 3 u 1 pripremom bili zadovoljeni svi ukusi: sa šećerom, bez šećera te posebno za mog ljubitelja čokolade. Da... čokoladni su zaista mrak
J
 
Pogledajte više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.
 
 

3 komentara:

  1. Kako samo dobro izgledaju! Ne jedem krafne, skoro pa nikada, a i onda najviše volim one najobičnije. Kada sam u Americi, Krispy Kreme su zakon!

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgledaju kao iz ducana.. Svidja mi se ideja.

    OdgovoriIzbriši