10. svibnja 2013.

Jagode u siru


Jagode su pravi simbol proljeća, a podsjećaju me dolazak ljeta – godišnjeg doba koje najviše volim. Kažu da jedna porcija jagoda veličine šake sadrži više vitamina C nego naranča, te da štite od srčanih bolesti, demencije i oštećenja kože od sunčevih zraka. Zbog visokog udjela antioksidansa, ali i učinka povećanja dobrog kolesterola HDL-a u krvi, savjetuje ih se jesti svakodnevno.

Kad su jagode u pitanju svi su ukućani nestrpljivi tako da smo krenuli u kupovinu već kod prve ponude jagoda. Ukoliko imate domaće jagode ovaj će kolač biti puno finiji :). Pripremite ga uz odlični Dr.Oetker Preljev za torte Fix crveni koji se priprema u samo pola minute.


Sastojci:

Biskvit:
5 jaja
200 g brašna
200 g šećera
Na vrh noža praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 žlica vode


Preljev za biskvit:
150 ml mlakog mlijeka
2 žličice šećera
1 žlica ruma

Krema:
500 g svježeg sira
100 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja


Ostalo:
100 g sitno nasjeckanih jagoda
400 g jagoda odrezanih na fete
1 Dr. Oetker Preljev za torte Fix crveni
250 ml vode




Priprema:

Tijesto:

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, postepeno dodavati jednu-dvije žlice šećera te miksati dok snijeg ne postane potpuno čvrst.

Posebno miksati žumanjke s preostalim šećerom, kad je smjesa pjenasta dodati vodu. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati u smjesu žutanjaka, a na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Izliti u namašteni i pobrašnjeni kalup veličine cca 25 x 35 cm. Peći 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C.



Krema:

Slatko vrhnje i šećer miksati, kad je kremasto dodati sir i dobro izmiješati. Podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati 100 g sitno nasjeckanih jagoda pa miksati dok ne postane fino kremasto i dobije roza boju.

Za preljev miješati mlako mlijeko, šećer i rum dok se šećer ne otopi.
Preko biskvita natopljenog preljevom prvo namazati kremu s jagodama. Bijelu kremu još malo miksati da se sir dobro razradi i kremasto stopi s tučenim slatkim vrhnjem. Premazati bijelu preko roza kreme zatim na nju složiti ploške jagoda.

Pripremiti preljev za torte: Zakuhati 250 ml vode, preliti preko praška za preljev i ručnom mutilicom miješati pola minute. Preliti preko jagoda pa staviti u hladnjak.


Kolač prije rezanja držati u hladnjaku preko noći.


Pogledajte više o Preljevu za torte Fix i drugim dodacima za kolače ovdje .


3 komentara:

  1. Čudovito! Divno si to napravila. Prava majstorica.
    lep pozdrav,
    Ljuba

    OdgovoriIzbriši
  2. Diivno,kao i sve tvoje slastice!
    Topli pozdrav od Suzane!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako ukusan kolač vec dva put napravljen i super ispao.hvala za recept😊

    OdgovoriIzbriši