20. srpnja 2013.

Ćufte u umaku od vina i rajčice

Vrlo rijetko ili nikad ne radim ćufte jer se uvijek plan preokrene u izradu polpeta :)
Danas sam planirala pripremu paprika ali u trgovini sam našla samo jako velike pa sam odustala i odlučila se za ćufte. Uzela sam sastojke kao za polpete plus dodala malo riže, vina, šalše i pripremila uz pire krumpir.



Sastojci:

Ćufte:
700 g miješanog mljevenog mesa
1 deblju fetu starog kruha (mekani dio)
2 žlice riže
1 srednje jaje
4 čena češnjaka
pola vezice peršina
sol
papar
1 žlica vegete

Ostalo:
malo ulja
2 srednje glavice luka
200 ml vina
400 ml domaće šalše (ili kupljene pasirane rajčice)
300 ml vode
2 žličice brašna
malo nasjeckanog peršina
- začiniti po želji



Priprema:

Kruhu razmrviti mekani dio u manju posudu te ga preliti hladnim mlijekom i ostaviti da omekša. Za to vrijeme sitno nasjeckati peršin i češnjak. Malo peršina ostaviti za saft.

U zdjelu raširiti mljeveno meso, dodati mu dobro ocijeđen kruh pa dobro promiješati. Zatim dodati rižu, jaje pa nasjeckan peršin i češnjak te po vlastitom okusu začiniti solju, paprom i vegetom i sve ravnomjerno promiješati.

U širu posudu staviti nasjeckani luk na malo ulja da se prži. Za to vrijeme od dobivene mesne smjese vlažnim rukama raditi kuglice.

Kad je luk gotov dodati kuglice i pržiti ih sa svih strana. Kad su gotove izvaditi ih pa u ostatak luka i dobivenog safta dodati šalšu (ili pasiranu rajčicu) te po vlastitoj želji začiniti žličicom vegete. Pustiti da zakuha, dodati vino pustiti par minuta da kuha pa dodati brašno razmućeno u 100 ml vode i peršin prethodno nasjeckan i ostavljen za kraj. Sve dobro promiješati pa vratiti ćufte u saft. Ovisno o gustoći safta dodati još do 200 ml vode i kuhati sve zajedno 20-30 minuta.



Poslužiti uz rižu, pire krumpir, tjesteninu, palentu ili sl.

Nema komentara:

Objavi komentar