15. rujna 2013.

Masaterine slatke štrudle

Ponekad mi se dogodi da pripremim slike, a recept ostane zapisan na papiru koji zametnem. Tako je bilo i sa slatkom štrudlom, srećom danas sam naišla na zametnuti papirić. Jednostavne, mekane, mogu se ispeći umijesto kiflica, buhtli ili krafni. Možda se djeci svidi pa ju požele za doručak ili večeru :)

Predlažem da tijesto za štrudle pripremite prije početka pripremanja ručka koji će biti pečen u pećnici primjerice: Harmonika krumpir ili Krumpir i piletina s medom :) tako da za vrijeme pripreme ručka tijesto udvostruči volumen. Kad je jelo na pola pečeno pripremite štrudle i stavite peći čim izvadite jelo iz pećnice. Štrudle će biti spremne taman za popodnevnu kavu, a izbjeći ćete trošak struje za ponovno zagrijavanje pećnice :)


Sastojci:

Tijesto:
800 g brašna
pola žličice soli
40 g svježeg kvasca
5 jušnih žlica šećera
150 ml mlakog mlijeka
naribana korica pola limuna
1 žlica ruma
3 jaja
50 g otopljenog maslaca
180 ml kiselog vrhnja
1 žlica ulja

Punjenje:
300 g nutelle ili drugog čoko-lješnjak namaza
100 g nasjeckanih oraha

Premazivanje:
1 žumanjak
1 žlica vode



Priprema:

U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto, žlicu ulja dodati zadnju. Tijesto dugo miješati spiralnim nastavcima miksera zatim ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 40-tak minuta te udvostruči volumen.

Pobrašniti radnu površinu pa na njoj premijesiti naraslo tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Uzeti jednu polovinu pa razvaljati tako da bude prst debelo. Premazati ga nutellom, posuti nasjeckanim orasima, zarolati pa staviti u tepsiju (veličine 25 x 35 cm)  Isto učiniti s preostalom polovinom tijesta.

Pripremljene štrudle ostaviti još 10-tak minuta da narastu ili dok se pećnica ugrije na 180 st.C. Prije pečenja štrudle premazati mješavinom vode i razmućenog žumanjka. Peći 35-40 minuta ili dok dobiju lijepu boju. Gotove štrudle pokriti krpom i tankom dekicom.


1 komentar: