19. rujna 2016.

Kajzerice

Vikend nam je protekao u kišnom raspoloženju, nije mi se odlazilo u trgovinu po kruh pa sam odlučila napraviti kajzerice. Ovo mi je prvi put da ih radim, nisam ih motala nego ukrasno izrezala na vrhu, nadam se da će vam se svidjeti :)


Recept za kajzerice


Sastojci:

600 g brašna
1 žličica soli
20 g svježeg di-go kvasca (1/2 kockice)
1 žličica šećera
200 ml mlijeka
1 jaje
100 ml kiselog vrhnja
100 ml ulja

+ žumanjak za premazivanje i 1 žlica vode
+ sezam


Priprema:

Razmutite kvasac u 50 ml mlijeka, dodajte mu žličicu brašna i pola žličice šećera, pomiješajte i ostavite nekoliko minuta da smjesa nabubri.

U zdjelu za miješanje stavite brašno, sol, ostatak šećera, jaje, kiselo vrhnje i zamijesite s preostalim mlakim mlijekom. Kad je kvasac nabubrio dodajte ga smjesi. Miješajte električnim mikserom (spiralnim nastavkom za tijesto) te na kraju dodajte ulje i mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Gotovo tijesto pokrijte i ostavite da odmara 40-tak minuta do sat vremena da tijesto udvostruči volumen.


Naraslo tijesto kratko premijesite i podijelite na 8 dijelova. Svaki dio oblikujte u lopticu stavljajte na tepsiju koju ste nauljili ili prekrili papirom za pečenje. Gotove loptice pokrijte i ostavite da odmaraju, a za to vrijeme uključite pećnicu da se ugrije na 200°C.

Kad je pećnica ugrijana loptice premažite razmućenim žumancem s vodom. Na vrhu oštrim nožem napravite izreze u obliku cvijeta te posipajte sezamom.


Kajzerice pecite 25-30 minuta na 200°C.

1 komentar: