30. rujna 2016.

Prazne kifle sa sirom

Sigurno vam se dogodilo da imate neki sastojak u hladnjaku i želite ga iskoristiti u nekom desertu ili jelu.. tako sam ja posudicu svježeg sira iskoristila za fine mekane kifle. Moram priznati da su mi bile predivne i da ću ih uskoro ponovo peći. Evo kako sam ih napravila:



Recept za prazne kifle sa sirom

Sastojci:

450 g brašna
200 g svježeg sira
1 suhi di-go kvasac
80 g šećera
100 g omekšalog maslaca
200 ml mlakog mlijeka
pola najmanje žličice soli

+ žumanjak (ili mlijeko) za premaz i kim za posipanje



Priprema:

U zasebnoj posudici pomiješajte kvasac s malo mlakog mlijeka i ostavite da počne djelovati.

U zdjelu za miješanje stavite brašno, dodajte svježi sir, šećer, sol te preostalo mlako mlijeko pa promiješajte. Kad je kvasac narastao dodajte ga u smjesu, mijesite i na kraju dodajte omekšali maslac. Mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Gotovo tijesto ostavite oko 40-tak minuta da odmara i udvostruči volumen.


Kad je tijesto odmorilo i naraslo podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvaljajte u krug debljine oko 5 mm te odrežite na 6 trokuta (po želji režite na više komada). Svaki trokut zarolajte u veliku kiflu pa odložite na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje.

Od ove količine tijesta dobit ćete kifla dovoljno za jednu tepsiju. Po želji režite na više komada kako bi umjesto 12 dobili 16 ili više kifla koje će tada biti kiflice :)


Gotove kifle ostavite da odmore, a za to vrijeme uključite pećnicu da se ugrije na 180°C.

Kad je pećnica ugrijana, kifle premažite razmućenim žumanjkom i pospite kimom. Ako želite posne kifle onda ih premažite mlijekom.

Pecite ih 25 minuta na 180°C, odnosno dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Kifle će biti mekane i idući dan tako da ih možete raditi uvečer pa dati djeci ujutro da ponesu u školu za užinu.


Dobar tek :)

Nema komentara:

Objavi komentar