12. rujna 2016.

Savijača od dizanog tijesta sa skutom

Zaželjela sam se skute, obožavam ju.. naročito ovčju u proljeće. Najdraže mi je kad ju miješam zajedno s domaćim pekmezom a ovog sam ju puta pomiješala s džemom od šipka čija se slatkoća savršeno uklopila s neutralnom skutom. Kako sad nema ovčje koristila sam kravlju skutu.


Recept

Sastojci:

Tijesto:
20 g svježeg di-go kvasca
100 ml mlakog mlijeka
300 g brašna
prstohvat soli
korica 1 limuna
80 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
80 g margarina (ili maslaca)

Nadjev:
350 g skute
150 g džema od šipka (ili drugog po želji)

Ostalo:
1 žutanjak za premaz
1 žličica vode



Priprema:

U pola količine mlijeka razmrvite kvasac, jednu žličicu šećera i jednu žličicu brašna te ostavite 15 minuta da kvasac naraste.

U zdjelu za miješanje stavite brašno, preostali šećer, vanilin šećer, sol, koricu limuna i jaje te promiješajte. Dodajte uzašli kvasac, miješajte i na kraju dodajte omekšali margarin. Zamijesite glatko tijesto te pokriveno ostavite da udvostruči volumen.



Pripremite nadjev: kratko promiješajte skutu i džem.

Naraslo tijesto razvaljajte u pravokutnik veličine 30 x 20 cm, premažite nadjevom te zarolajte u savijaču (štrudlu). Savijaču prebacite u duguljasti kalup za kruh i ostavite pokriveno da odmara 20-tak minuta. Za to vrijeme uključite pećnicu da se ugrije na 175°C. 

Kad je pećnica ugrijana, savijaču na nekoliko mjesta izbodite štapićem za ražnjiće i premažite žutanjkom pomiješanim sa žličicom vode.



Savijaču pecite sat 50 minuta do sat vremena. Posljednjih 20 minuta temperaturu smanjite na 170°C, a savijaču prekrijte papirom da se korica ne prepeče. Prije gašenja pećnice provjerite da li je savijača pečena tankim uskim nožem ili štapićem za ražnjiće - zabodite ga u najdeblji dio savijače, kad ga izvadite na njemu ne smije ostati tijesta, treba biti suh i to je znak da je pečena. 



Nema komentara:

Objavi komentar