24. studenoga 2016.

Fina torta s bademima

Recept za ovu tortu našla sam u jednom blagdanskom časopisu punom recepata kopiranih s raznih blogova. Kako uglavnom ne vjerujem časopisima gdje često slika nema veze s receptom, ovaj mi je recept izgledao jako interesantan. Naišla sam na dvije greške koje su me usporile u izradi torte ali evo za vas pišem recept kako sam ja radila i kako mi je na kraju ispala moram priznati izuzetno fina torta. Odlično tijesto s kvascem, nadjev od badema i hrskav posip nalik onom kojeg nailazimo na blagdanskim slasticama. Preporučujem da ovu tortu pripremite za Božićne ili Uskršnje blagdane.

Recept za finu tortu s bademima


Sastojci:
Tijesto:
450 g oštrog brašna
1 vrećica di-go suhog kvasca za kolače
250 g omekšalog maslaca
100 ml mlakog mlijeka
70 g smeđeg šećera
par zrna soli
1 jaje

Nadjev:
200 g mljevenih badema
50 g smeđeg šećera
2 razom pune žlice kakaa u prahu
50 g čokolade za kuhanje (nasjeckane ili u prahu)
1 velika žlica meda
1 žličica ruma
50 g otopljenog maslaca
1 bjelanjak

Preljev:
1 žumanjak
3 žlice mlijeka
50 g smeđeg šećera
70 g listića badema

Ukras:
50 g šećera u prahu
malo vode


Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol, zatim dodajte jaje i malo omekšali maslac te zamijesite glatko tijesto uz dodavanje mlakog mlijeka. Kad je tijesto gotovo oblikujte kuglu, pokrijte ga i ostavite da odmara i naraste. Ovaj će postupak trajati malo duže.. sat ili više ovisno o temperaturi prostorije.

Pripremite nadjev: dobro izmiješajte sve sastojke za nadjev dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Kalup za tortu veličine 24 cm namastite maslacem i pobrašnite, višak brašna istresite.


Naraslo tijesto podijelite na dva dijela, a jedan dio neka bude mrvicu veći. Veći dio premijesite pa razvaljajte u krug nešto veći od kalupa za tortu i utisnite u kalup tako da osim dna bude obložena i stijenka oko 1,5 cm visine.

Na prvi sloj tijesta pažljivo rasporedite nadjev.

Razvaljajte drugu polovinu tijesta na veličinu kalupa i prekrijte tortu. Spojeve tijesta prilikom prekrivanja možete premazati vodom da se bolje sljube.

Sad tortu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmara sat vremena, nakon toga uključite pećnicu da se ugrije na 180°C.

Dok se pećnica ugrije žumanjak istucite s mlijekom, prelijte tortu te posipajte smeđim šećerom i listićima badema.


Tortu pecite 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Torta će dobiti zlatno žutu boju, ali ukoliko niste sigurni da li je pečena provjerite štapićem za ražnjiće.

Pečenu tortu ostavite da se ohladi pa ju prošarajte mješavinom šećera u prahu i vode. Kad se šećerni ukras stvrdne, možete ju poslužiti :)

Nema komentara:

Objavi komentar