7. studenoga 2016.

Marmelada od dunja (kunja)

Dobila sam dunje.. male i velike, mirisne i neodoljive. Iako se još uvijek oporavljam od operacije i ne smijem baš dugo stajati na nogama.. bilo mi je žao da propadnu pa sam odlučila skuhati malo marmelade. Prvi zadatak bio je dobro oprati dunje kako bi mogla kuhati i njihovu koru. Oprala sam ih novom spužvom za pranje suđa i to onim zelenim-oštrijim dijelom. Kad sam ih oprala onda sam ih sve narezala na kockice naravno zajedno s korom. Upravo tako učinite i vi pa ih zatim izvažite.

Recept za marmeladu od dunja:



Sastojci:

2 kg očišćenih narezanih dunja
700 g  šećera
100 ml vode
1 limun - sok



Priprema:

Pripremljene dunje stavite kuhati s vodom, šećerom i limunom. Kuhajte ih dok ne omekšaju, zatim ih izmiksajte štapnim mikserom u glatku smjesu. Vratite ih na vatru i uz stalno miješanje kuhajte dalje dok se smjesa ne zgusne i dobije sjajniju boju (30 -60 minuta).

Dok se marmelada kuha tegle oprane u vručoj vodi omotajte kuhinjskim krpama i stavite u pećnicu 15 minuta na 150°C da se steriliziraju. Gotovu marmeladu sipajte u vruče tegle, napunite ih i vratite u pećnicu 20 minuta na 100°C da se na vrhu ulovi korica.

Kad izvadite iz pećnice teglice zatvorite poklopcima i okrenite naopako, tako ih ostavite da se hlade još uvijek omotane u kuhinjske krpe. Idući dan ih okrenite uspravno i odmotajte, čepovi će se zatvoriti do kraja, sad ih možete spremiti.

Od ove sam količine dobila 3 pune veće teglice marmelade.

1 komentar:

  1. To je baš divna marmelada, jako je volim i vrlo je rijetka. Dunje koje sam ja dobila bile su poprilično šupljikave i s malim crvićima. Trebalo mi je skoro pola sata da očistim nekoliko njih za štrudlu.

    OdgovoriIzbriši