24. ožujka 2017.

Slatki vjenčići

Naišla sam na recept koji mi se svidio na prvi pogled - slatke vjenčiće koji mogu poslužiti kao poklon umjesto pince ili pletenice. Odmah sam ga isprobala, svidio mi izgled, okus ali i sama tekstura tijesta jer se lako mijesi i oblikuje.



Sastojci:
500 g brašna
1 di-go suhi kvasac za kolače
1/2 žličice soli
70 g šećera
75 g omekšanog maslaca
2 jaja
125 ml mlakog mlijeka
korica limuna

1 žumanjak
1 žlica mlijeka


Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite brašno, u sredini napravite udubljenje u koje istresite suhi di-go kvasac, dodajte žličicu šećera i pola količine mlijeka pa razmutite kvasac i ostavite nekoliko minuta da se zapjeni. Kad se kvasac aktivirao dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto, oblikujte kuglu i ostavite pokriveno da odmara i udvostruči volumen.

Ukoliko vam prostorija nije baš topla, tijesto pokriveno kuhinjskom krpom možete staviti u pećnicu na 50°C i tako skratiti vrijeme dizanja tijesta. Vrata pećnice dok se tijesto diže blokirajte drškom kuhače kako bi ostala samo malo otvorena.


Kad je tijesto naraslo, kratko ga premijesite i podijelite na 8-9 komada i oblikujte kuglice. Uzmite jednu kuglicu, razvaljajte u dužinu pa ju razrežite na trakice. Rolajte trakice u koso (vidi sliku) zatim tako zarolano savijte u spiralu i odložite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Isto tako napravite s ostalim kuglicama tijesta.

Pripremljene vjenčiće pokrijte kuhinjskom krpom da odmore, a za to vrijeme uključite pećnicu da se ugrije na 180°C. Kad je pećnica ugrijana, vjenčiće premažite žumanjkom kojem ste dodali žlicu mlijeka i stavite peći 25 minuta na 180°C.

Original recept možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar