28. travnja 2017.

Pizza zvijezda ili cvijet

Nalik na popularnu nutella zvijezdu danas sam pripremila pizza zvijezdu, jednostavno sam tijesto za pizzu oblikovala u tri kruga i nadjenula šunkom, sirom i origanom :)



Sastojci:

600 g brašna
1 suhi di-go kvasac
pola žličice šećera
1 žličica soli
350 ml mlake vode
6 žlica maslinovog ulja

Nadjev:
200 g topivog sira
120 g nasjeckane šunke
6 žlica pasirane rajčice
žličica origana

+ 1 žumanjak i 2 žlice vode za premaz


Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto pa ostavite pokriveno oko pola sata da odmara i udvostruči volumen.

Kad je tijesto naraslo, podijelite ga na tri jednaka dijela, zatim svaki dio lagano premijesite.

Prvi dio razvaljajte u krug pravilna oblika promjera oko 30 cm i prebacite ga na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Odmah razvaljajte i drugi dio tijesta tako da odmara dok nadjevate prvi dio.

Nadjenite prvi krug pasiranom rajčicom, kečapom ili što inače koristite za izradu pizze, premažite s 3 žlice pasirane rajčice te posipajte s pola količine pripremljenog nadjeva - nasjeckanom šunkom, naribanim sirom ili mozzarellom i pospite origanom. Pažljivo preklopite drugim dijelom tijesta koji ste prethodno razvaljali na veličinu približno jednaku kao prvi. Na nekoliko mjesta probodite čačkalicom da izađe višak zraka, a rubove dobro spojite.

Recept u slici
Razvaljajte treći dio tijesta i ostavite da odmara. Nadjenite "drugi kat" pizze isto kao što ste prvo tijesto. Pažljivo prenesite i prekrijte drugi dio nadjeva. Dobro spojite krajeve da se prilikom pečenja ne bi otvorili i nadjev iscurio. Na 5-6 mjesta probušite čačkalicom najgornje tijesto da izađe višak zraka i valjkom nježno prođite preko pripremljene pizze da se poravna na površini.

Na sredinu pizze stavite čašu koja će vam pomoći da ravnomjerno ostavite spojeni dio tijesta u sredini (vidi sliku), zatim razrežite na četiri dijela pa svaki dio još na tri dijela. Dva suprotna traka zavijte dva puta jedan suprotno od drugog pazeći da krajeve uredno vratite na tepsiju.


Uključite pećnicu da se ugrije na 200 °C, a gotovu pizza zvijezdu pokrijte kuhinjskom krpom da odmara.

Kad je pećnica ugrijana, razmutite žumanjak s vodom te premažite zvijezdu i staavite peći.

Pizza zvijezdu pecite 30 minuta na 200°C.

Pečenoj zvijezdi poprskajte rubove tijesta vodom, pokrijte ju par minuta kuhinjskom krpom, a onda navalite svatko na svoj krak 😊

Dobar tek !


Nema komentara:

Objavi komentar